Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 69

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 85

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 191

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 193

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/instagram/admin/includes/class-esf-insta-skins.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/facebook/admin/includes/efbl-skins.php on line 126
“105 минути София – историята на града” гостува в Париж – Обичам българското кино – BulgarianCinema.com

“105 минути София – историята на града” гостува в Париж

На 29 ноември 2018 г. от 19 часа в Посолството на Република България ще бъде представен документалният филм „105 минути в София – история на града“. Филмът е със субтитри на английски език, като по този начин ще бъде достъпен за повече хора. След прожекцията има организирана среща разговор с продуцента и един от режисьорите на лентата Камен Воденичаров.
За всички гости на събитието има организиран коктейл и дегустация на избрани български вина. Друг акцент на вечерта е представянето на книгата “Wines of Bulgaria” на авторката Албена Ненкова. Събитието е организирано благодарение с любезното домакинство на Н. Пр. Посланика на Република България във Франция г-н Ангел Чолаков. Входът е свободен.

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройството, постижения в науката и изкуствата. Най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. Пълнометражният документален филм събира и преплита част от епизодите на съществуващата документална поредица „5 минути София“, плод на шест годишна работа на екипа и създадените през последната година нови филмови истории.

Филмът „105 минути София“ среща съвремието на града с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.

В пълнометражния документален филм са включени и кратки игрални сцени. Актьори от различни поколения, пресъздават във възстановките мигове от богатата история на древния град. Седемдесет и седем исторически личности свързали съдбата си със София оживяват в портрети на екрана. Палитрата от лица се допълва от уникалните документални кадри от архивите избрани специално за филма. Благодарение на работата на аниматорите зрителите ще видят как е изглеждала древна Сердика, Римският амфитеатър, строежа на църквата С Св. София, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София при обявяването му за столица. Работата на операторите, авторите на музиката и художниците допълват емоциите във филмовия разказ.

Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев.

Сценарият на „105 минути София“ е дело на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburn records. Монтажът, звукът и визуалните ефекти са създадени в студиото на „ЗуумАрт“ от Екатерина Иванова, Красимир Геновски и Петко Манчев. 3D анимациите във филма са дело на екип на МираМар филм, Здравко Миленов и Пламен Иванов.

„105 минути София“ се реализира благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“, Общинско предприятие „Туризъм“ снимачна техника „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществователи и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци. София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.

Нека заедно се насладим на този невероятен български проект и подкрепим усилията на целия екип застанал зад създаването му!