Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 69

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 85

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 191

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 193

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/instagram/admin/includes/class-esf-insta-skins.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/facebook/admin/includes/efbl-skins.php on line 126
Български филми участвали на международни фестивали – Обичам българското кино – BulgarianCinema.com

Български филми участвали на международни фестивали

Българското кино бележи развитие в последните години. Много от продукциите успяват да получат заслужени награди на големите фестивали. Ще Ви представим част от българските филми участвали на международни кинофестивали и получили отличие.

„А́ГА” (2018)

Филм Ага„А́ГА” е български игрален филм от 2018 година на режисьора Милко Лазаров и сценариста Симеон Венциславов.Филмът ни показва живота на двама ескимоси – Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала родния дом преди години, но след като майката й се разболява, Нанук решава да изпълни последното й желание – да намери Ага. Зрителите могат да се насладят на уникална копродукция между България, Германия и Франция, която е заснета в Якутия.

Филмът прави своя дебют на фестивала Берлинале на 23 февруари 2018 година. След 29-на пауза български филм се завръща в основната програма. През август същата година на 24-то издание на кинофестивала в Сараево печели наградата “Сърцето на Сараево”, за най-добър игрален филм.

“Посоки” (2017)

филм Посоки“Посоки“ е българска съвременна драма от 2017 г. на режисьора Стефан Командарев. Филмът е тройна копродукция между България, Германия и Република Македония. Сюжетът представя шест истории, случващи се в шест отделни таксита в София в рамките на 24 часа. Главните герои са таксиметрови шофьори, а останалите герои са клиентите им, които показват различните обществени слоеве.

С „Посоки” българското кино се завръща в официалната програма на Кан след почти 30-годишно отсъствие. Премиерата беше на 26 май 2017 г. на Международния филмов фестивал в Кан в селекцията “Особен поглед”. Наградите за българската продукция са над 15, като част от тях са в Хихон за най-добър сценарий, Люксембург – награда на критиката, в Тирана за най-добър оператор.

“Безбог” (2016)

“Безбог” е български игрален филм от 2016 година на режисьорката Ралица Петрова. Сцените са заснети в град Враца и околностите. Сюжетът разказва за
медицинската сестра Гана, която продава личните карти на пациенти с деменция на черния пазар за кражба на самоличност. История за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си.
Продукцията печели голямата награда на филмовия фестивал в Локарно през 2016 г. – “Златен леопард”, както и още 4 награди. Голямата награда “Бронзов кон” от Стокхолм през 2016 г. и награда за най-добра женска роля. Наградата на журито от кинофестивала в Сараево. Множество награди и номинации от фестивалите в Севиля, Торонто, Варшава, Рейкявик, Хамбург, Мумбай, Билбао, Батуми 2016 г. Филмът е носител на 5 награди “Златна роза” 2016 г. За най-добър филм, режисьор, оператор, женска роля и мъжка роля.

“Pride” – Чест (2013)

Българският късометражен филм “Чест” на младият режисьор Павел Веснаков разказва история за разликата в поколенията. Родителите на Георги са заминали в чужбина и той живее при своите баба и дядо. Един ден възрастният мъж вижда внука си да целува момиче и тук се заражда пропастта между двата различни свята.

Българската продукция печели голямата международна награда на 36-ия международен фестивал на късометражния филм в Клермон-Феран. Това е голямо отличие за талантливия млад режисьор.

“Източни пиеси” (2009)

Филм Източни пиеси „Източни пиеси“ е български игрален филм от 2009 г., като той е пълнометражният дебют на режисьора Камен Калев. Сюжетът разказва за двама братя Христо и Георги, които с времето са се отчуждили. Но съдбата ги изправя един срещу друг в конфликт с расови противоречия. За да разберат какво искат да постигнат в живота си, те първо трябва да открият пътя към себе си. Основната част от филма е заснета в София, а друга част от сцените в Истанбул.

Премиерата му в България е на 6 октомври 2009 г. в Бургас и на 16 октомври 2009 г. в София. През май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан е представен в рамките на „Петнайсетдневката на режисьорите” , като “Източни пиеси” е първият български филм в селекцията на Кан от 1990 г. насам. През октомври 2009 г. получава голямата награда „Сакура Гран При” в Токио, както и награда за най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов). На международния фестивал в Братислава е отличен с три награди – най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) и Наградата на екуменическото жури. Българската продукция е показвана още във Холандия, Франция, Македония, Унгария и др.

Споделете ни Вашето мнение за тези филми? Гледали ли сте някои от тях? Кои са  любимите Ви филми с международни призвания?