Драматичен театър „Йордан Йовков“ Добрич празнува 90-годишнина

Театърът в Добрич е създаден през 1928 г., когато културният деец Атанас Попов основава първата драматична трупа „Студия“. За периода на съществуването си е преминал през много перипетии едно, от които е закриване от кралска Румъния, тъй като Южна Добруджа е била под румънска власт. За този период театърът е бил единственото място в района, където е можело да се говори български език.
Днес театърът развива активна актьорска дейност, обичан е от публиката и както го определя директорът Иван Мандев той е млад.
Драматичният театър „Йордан Йовков “ отбелязва своята 90-годишнина от своето създаване с Есенен театрален салон. На сцената ще присъстват водещи театри от страната, които ще представят своите върхови спектакли. Начало му започна на 27 септември и ще продължи до 15 октомври.

Преспанските камбаниНа 12 октомври 2018 г. от 19:00 часа добричкият театър ще подготви постановката „Преспанските камбани“ по Димитър Талев, с която ще отбележи своята 90-годишнина. Атрактивен, въздействащ, съвременен театрален прочит на българската класика. Зрителите ще се насладят на изключителен спектакъл по едноименната, втора след „Железният светилник”, творба от великата тетралогия на Димитър Талев. Една история, в която борбата за национално освобождение е главно действащо лице. История за огъня, горял някога в сърцето на българина…
История от времето на българското възраждане, когато един идеал е бил по-голям от живота…
В празничната вечер ще има и още едно важно събитие за жителите на Добрич. Камерната зала в театъра ще бъде именувана и вече ще носи името на Атанас Попов.
Пожелаваме на целия екип на Драматичен театър „Йордан Йовков“ още много нови творчески успехи, благополучие и още дълги години да постигат висоти в кариерата. Продължавайте да бъдете все така борбени и да развивате родния театър.

“ГЕРАЦИТЕ” 

„Гераците” е сред най – сполучливите художествени документи на едно променливо време – началото на ХХ век., когато в следосвобожденска България започват да възникват новите икономически отношения. Зависимостта от парите става все по-голяма, градът започва да расте заедно с изкушенията в него, а селото се обезлюдява и връзката със земята се къса. Любовта в дома на Герака не издържа под напора на тези промени, децата го предават и семейството му се разпада….
В днешно време тези промени са още по-агресивни и рефлектират в личния ни живот още по-дълбоко. Любовта абдикира, децата не могат да запълнят липсата на смисъл и нуждата ни от упование, а дяволът, усетил нашата слабост, отваря бакалница в душите ни и търгува с доброто и злото…

Гераците

Допълнителна информация и билети:
Билетен център на ДТ “Йордан Йовков” – гр. Добрич ( 9.00 до 18.00 часа) или на тел.: 058/ 605 573
Фейсбук страница : ДТ “Йордан Йовков” – Добрич
Сайт: dramadobrich.com