Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 69

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 85

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 191

Warning: Undefined array key "status" in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/easy-facebook-likebox.php on line 193

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/instagram/admin/includes/class-esf-insta-skins.php on line 111

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/iclarity/news.bulgariancinema.com/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/facebook/admin/includes/efbl-skins.php on line 126
Едни от най-великите български комедии през годините! – Обичам българското кино – BulgarianCinema.com

Едни от най-великите български комедии през годините!

В цялата над 100 годишна история на българското киното едни от най-запомнящите се филми остават комедиите. Класики, които успяват и до днес да ни просълзят със сюжети преплитащи ежедневното битие на българина и съвременни комедии, които разкриват случващото се ежедневно около нас. Те са толкова майсторски направени, че гледайки ги ще се залеете от смях.
Ще се върнем назад във времето с едни от най-любимите и незабравими актьори като Апостол Карамитев, Тодор Колев, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Катето Евро, Григор Вачков и още много други, оставили незабравим отпечатък в родната кинематография. Представители на новата вълна български комедии са Юлиян Вергов, Ернестина Шинова, Саня Борисова, Влади Въргала и други.

Какво е по-хубаво от добра комедия? Добра българска комедия! Представяме Ви част от най-любимите комедии през годините, като подредбата е на произволен принцип.

1. “Топло” (1978 г.)
Сюжетът разказва за група съкооператори от софийската кооперация „Цар Крум“, които решават сами да си осигурят мечтаната топлина през зимата. Намират майстори, предплащат им и това дава началото на голямото пробиване на дупки. Накрая остават измамени, тъй като те си тръгват без да довършат ремонта. Режисьор и сценарист на филма е Владимир Янчев – той успява да пресъздаде по много хумористичен начин отношенията в българските кооперации. Григор Вачков, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Тодор Колев са част от актьорите, които участват в тази незабравима българска комедия.

2. “Миграцията на паламуда” (2011 г.)
„Миграцията на паламуда“ е българска драма комедия от 2011 година по сценарий и режисура на Людмил Тодоров. Оператор е Рали Ралчев. Действието се развива в село около Янтра. Симо е иконописец, на който много не му върви, а Райчо е комунист, на който също много не му върви. Децата им са авери и се занимават с глупости. Райчо е направил кръст за Ахтополската черква и го е спазарил за паламуд. Взимат кръста, две икони и тръгват към морето.

3. “Кит” (1970 г.)
В началото на 1950-те сценаристът Христо Михов (Черемухин) решава да последва съпругата си в град Айтос, тъй като тя е разпределена като лекар. Градчето е разположено близо до черноморския бряг, така че Черемухин чува много морски истории. Един от местните хора му разказва история за рибар, който уловил хамсия, но се похвалил, че е хванал скумрия. Всеки път, когато историята е разказвана, рибата става от все по-едър вид, докато накрая вече се говори за акула. Във филма се снимат едни от най-популярните български актьори. Калоянчев, Панов и Парцалев са във вихъра си.

4. “Живи легенди” (2014 г.)
Павел е тридесет и няколко годишен мъж, работещ на висок пост в елитна банка. Един ден претърпява инцидент и изпада в кома. Когато се събужда се оказва, че има частична амнезия и не си спомня нищо след абитуриентския си бал. Следователно хората, които той чувства като най-близки в момента са бившите му съученици. Той решава да се върне в родния си град, за да ги открие.
Пристигайки там установява, че те отдавна са поели в различни посоки, прекъснали са връзката помежду си и за най-голямо негово учудване са направили редица компромиси със себе си.

5. “Специалист по всичко” (1962 г.)
“Специалист по всичко” е комедия на режисьора Петър Б. Василев и сценариста Павел Вежинов. Тук в главната роля виждаме големия Апостол Карамитев. Героят тъкмо е завършил висшето си образование по стоматология. Получава разпределение в село Вълчидол, а младежът не иска не живее в провинцията. Започва работа в “Софгркомбитус”, където е назначен като специалист по всичко – строител, бояджия, стоматолог, т.е. “Специалист по всичко”. Въпреки всички тези емоции не е пропуснат и романтичният момент – пламва любов между Апостол и Нели, която се развива по много забавен начин.

6. “Корпус за бързо реагиране” (2012 г.)
„Корпус за бързо реагиране“ е български игрален филм от 2012 година на режисьора Станислав Дончев, по сценарий на Васил Мавриков и Станислав Дончев и операторът Добромир Николов. Независимо от спешния случай тримата агенти от Корпуса За Бързо Реагиране (КБР) – Васко, Гецата и Борето са насреща. От сваляне на котката ви от дърво до промишлен шпионаж – за тях всеки случай е еднакво важен. Разполагащи с миниван, с ум, смелост и бързина – нищо не може да им се опре. Тримата са наети от една дама, която подозира мъжа си в изневяра. Асовете откриват болезнената истина, че съпругът наистина има връзка с една госпожица. Откриват също, че той е в основата на престъпна организация и подготвя технология за производство на фалшиви евро-банкноти. Васко решава да разкрият престъпниците и да си направят реклама. Залавят се за работата, която могат да вършат най-добре – следене, подслушване, дегизиране и…..бързо бягане.

7. “Оркестър без име” (1982 г.)
Филм, добре познат на редица поколения, нямаш нужда от представяне. Режисьорът Людмил Кирков събира на екран едни от най-големите актьори Георги Мамалев, Павел Попандов и Велко Кънев, Катето Евро и др.Сюжетът се развива през лятото, а група приятели сбъдват една от своите най-големи мечти. Засегнати са темите за любовта, приятелството и разбира се музиката. Комедия, която остава актуална и до днес с любимите актьори и реплики на много българи.

8. “Летовници” (2016 г.)
“Летовници“ е български игрален филм от 2016 година на режисьора Ивайло Пенчев и сценаристите Ивайло Пенчев, Боян Петров и Весел Цанков. Действието се развива в семеен хотел край морето като главни действащи лица са група летовници войнствена рускиня, самотна учителка по литература и типично семейство „кариерист-домакиня-дете“. Компанията се забърква в много комични ситуации, а стремежа им да изживеят незабравима ваканция кара летовниците да се впуснат в авантюри…

9. “Мисия Лондон” (2010 г.)
Властната съпруга на българския президент Деворина Селянска ( в ролята Ернестина Шинова) решава да даде високопоставен прием в Лондон, новоназначеният с протекциите й посланик Варадин Димитров (в ролята Юлиан Вергов) получава една единствена задача – да уреди присъствието на Нейно Величество Елизабет II.  “Мисия Лондон” е екранизация по едноименния сатиричен роман от Алек Попов, става най-популярният български филм през XXI век.

10. “Баш майсторът” (1973 г.)
Баш майсторът е сред любимите български персонажи в родните комедийни филми. Ролята е брилянтно изиграна от големия Кирил Господинов. Баш майстора не отказва работа, но помни много добре платеното за нея. Незабравимата комедия с участието на големия Кирил Господинов ще Ви разсмее до сълзи. Сюжетът разказва за Робеспиер Гълъбов, който живее със семейството си в комунална квартира и мечтае за самостоятелно жилище. Когато научава, че то ще бъде построено едва следващата петилетка, той се среща с прочутия в София Рангел Лелин – Баш Майстора. Той го уверява, че ще построи жилището за по-малко от месец. Така започват и големите преживявания изпълнени с конфликти, изнудвания от страна на Баш Майстора, който непрекъснато заплашва учения, че ще “му сложи шапката”.

А, кои са Вашите любими български комедии? Ще се радваме да споделите в коментарите!

Последвайте нашето Viber Community “Обичам БГ кино и театър” за повече интересна информация около българското кино и театър.